PROIECTUL YOU CHECK!
2019-2020: Proiectul pilot YOUCHECK!, finanțat de către Comisia Europeană, “Media Literacy for All (2018)” – Grant Agreement Connect/Ares(2018)6427819
- Coordonat de SAVOIR*DEVENIR (Franța) și implementat împreună cu AFP (Franța), Uppsala University (Suedia), SNSPA (România), și UNED (Spania)
- Buget total: 265 633 €, din care contribuția UE de 159 380 €
OBIECTIVELE PROIECTULUI
- să piloteze activități menite să crească abilitățile de gândire critică pentru recunoașterea dezinformării online
- să contribuie la creșterea gradului de conștientizare a publicului larg și a comunității educaționale și de alfabetizare media cu privire la dezinformare și „știrile false” ca o amenințare la adresa democrației.
- să ofere cetățenilor europeni cele mai noi instrumente de verificare a imaginilor și video, astfel încât aceștia să poată să își dezvolte propriile strategii de apărare în fața dezinformării online.
- să valorifice două proiecte independente deja implementate cu finanțare UE: plug-in-ul InVID, un instrument gratuit de verificare conceput inițial de proiectul Horizon 2020 InVID (2016-2018) și platforma de resurse de formare online gratuită ECO-LEARNING.
Activități principale
- Pregătirea scenariilor pedagogice, centrate funcționalităților InVID pentru verificarea autenticității materialelor vizuale
- Pregătirea resurselor de alfabetizare media, inclusiv un joc educațional
- Adaptarea și integrarea plug-in-ului InVID ca instrument de învățare și creșterea accesibilității acestuia pentru publicul larg
- Implementarea și evaluarea intervențiilor de alfabetizare media în școli (2 per țară, 8 în total)
- Implementarea și evaluarea utilizării plug-in-ului InVID la nivelul publicului larg
- Diseminarea rezultatelor și construirea unei comunități interesate
Rezultatele finale
- Resurse pentru școli: chestionare de evaluare pre- și post-intervenție și Plan de lecție. Chestionarele pre- și post-internvenție au fost esențiale pentru a analiza impactul intervenției în școli.
- Date de cercetare: Ancheta pe bază de chestionar și focus grupuri. Chestionarul și focus grupurile au fost esențiale pentru a analiza experiențele privind utilizarea plug in-ului InVID-WeVerify în rândul unui public eterogen.
- Resurse pentru profesori și public în general: jocul educațional „ Detectivii Youcheck!”. Acest joc constă din 6 misiuni care încurajează jucătorii să exploreze funcționalitățile InVID-WeVerify în timp ce rezolvă cazurile.
- Diseminarea rezultatelor cercetării: cele mai importante concluzii privind eficiența intervențiilor din școli și sondării percepțiilor publicului despre InVID-WeVerify au fost prezentate în cadrul conferințelor internaționale și revistelor academice.
- Rezultat final: un toolbox de instrumente de alfabetizare media în domeniul dezinformării vizuale.
Beneficiari
YouCheck! S-a adresat elevilor de liceu (15-18), profesorilor, bibliotecarilor, educatorilor și jurnaliștilor, precum și altor actori din diferite sectoare susceptibili de a fi se confrunta cu falsuri vizuale și deepfake: politologi, specialiști în comunicare politică, cercetători și practicieni mass-media.
PROIECTUL YOU VERIFY!
2021- 2022: Proiectul „YouVerify!!”, finanțat de către Comisia Europeană, grant Media Literacy for All (2020), Connect/2020/ 2971265. Proiectul este coordonat de către SAVOIR DEVENIR (Franța), în parteneriat cu AFP (Franța), SNSPA (România) și UNED (Spania).
Buget: 142 150 EUR
Obiectivele proiectului
Ne-am bazat pe lecțiile învățate din proiectul anterior, „YouCheck!”, pentru a gândi noul proiect „YouVerify!!”. Acest lucru ne-a permis să ne consolidăm cele două obiective principale:
- creșterea nivelului de alfabetizare privind media vizuale în școală și în afara ei
- dezvoltarea mai multor strategii de diseminare a resurselor de alfabetizare media, în comun cu părțile interesate din domeniu, de la profesioniști în jurnalism și educație până la ONG-uri și instituții publice.
„YouVerify!!” a reunit un consorțiu cu competențe complementare pentru a extinde alfabetizarea privind media vizuale și gândirea critică în Europa. Folosind expertiza variată a membrilor în ceea ce privește instrumente digitale inovatoare pentru verificarea factuală a conținutului digital vizual, e-learning, gamification, data science și inteligență artificială, precum și din domeniul științelor comunicării, consorțiul a atins următoarele obiective specifice:
- Formarea profesioniștilor din domeniul educației (bibliotecari, profesori, persoane care dezvoltă intervenții educaționale pentru tineret) prin intermediul unui curs online deschis, destinat învățării în masă: MOOC (Massive Open Oniline Course)
- Creșterea scalabilității și sustenabilității intervențiilor de alfabetizare media în Europa
- Implicarea tinerilor (și a unui public mai larg) în alfabetizare media, prin strategii de gamification
- Diseminarea resurselor de alfabetizare media (în special privind conținutul digital vizual) folosind strategii noi (cursuri online, jocuri, ateliere interactive, toolkits, etc.)
- Analiza comparativă a rezultatelor între țările partenere din proiect și formularea unor recomandări de politici publice privind rolul alfabetizării media în contextul mai mare al măsurilor de combatere a dezinformării
Activitati principale
- Crearea unui curs online de tip MOOC (Massive Open Online Course) „Disinformation step by step” care se concentrează pe crearea competențelor de verificare a informațiilor și de respingere a dezinformării. Cursul urmează o abordare de tip „învățare prin practică”, cu multe sugestii încorporate pentru construirea, de către cursanți, a propriilor proiecte de educație media. Cursul este găzduit în platforma specializată ECO DIGITAL LEARNING.
- Dezvoltarea unei a doua versiuni îmbunătățite a jocului educațional „Fake News detective” cu misiuni suplimentare care se concentrează pe competențele vizuale digitale
- Stabilirea unei rețele de diseminare la nivelul UE, care să implice mass-media, actori din sectorul privat și public, precum și ONG-uri ale societății civile, pentru a ajunge la un public mai larg
- Furnizarea de indicatori privind gradul de pregătire al țării pentru implementarea politicilor de alfabetizare media și combatere a dezinformării, cu comparații între țări
Rezultate finale
- Resurse de alfabetizare media: Pachetul YouVerify!
- Resurse de alfabetizare media: un joc educațional
- Date de cercetare: (MOOC analytics și chestionar de satisfacție a cursanților; interviuri în profunzime cu stakeholderi și policy-makers), și publicații științifice
- Rezultatul principal: cursul de tip MOOC “Disinformation step by step”
- Două briefuri de politici publice care conțin recomandări ancorate în datele de cercetare (MOOC analytics și chestionar de satisfacție a cursanților; interviuri în profunzime cu stakeholderi și policy-makers).
Beneficiari
Proiectul a vizat:
- profesori, educatori, persoane care dezvoltă inițiative educaționale pentru tineret în afara școlilor (biblioteci, organizații culturale și ale societății civile)
- tinerii peste 13 ani
- publicul larg