Skip to content
cecs@comunicare.ro
Center for EU Communication Studies

Center for EU Communication Studies

SNSPA

  • ACASĂ
  • DESPRE NOI
  • ECHIPA
  • PROIECTE
    • Euroantreprenoriat
    • CIVICA
    • CONSOLIDAREA REZILIENȚEI
    • FAKE NEWS
    • You Check + You Verify
    • JEAN MONNET MODULE
  • EVENIMENTE
  • PUBLICAȚII
  • MCEA
  • CONTACT

FAKE NEWS

  1. Home   /  
  2. FAKE NEWS

FAKE NEWS

PROIECT REALIZAT ÎN COLABORARE CU CENTRUL DE CERCETARE ÎN COMUNICARE

DESCRIEREA PROIECTULUI

Cercetarea asumată prin proiectul The effects of fake news as politically biased information in the context of the 2019 Romanian presidency elections (coordonat de lector univ. dr. Georgiana Udrea și finanțat de Școala Doctorală, prin decizia Rectorului nr. 47/4.06.2019, perioadă de desfășurare: 01.06.2019-31.12.2020) și-a propus să investigheze posibilele asocieri între expunerea la știri false (atât prin intermediul presei online, cât și prin intermediul platformelor sociale) și atitudinile și comportamentele politice ale oamenilor.

SCOPUL PROIECTULUI

Deși conceptul de “fake news” a fost definit și dezbătut pe larg în literatura de specialitate, există încă loc pentru cercetări sistematice privind efectele sale asupra atitudinilor și comportamentelor politice. De aceea, proiectul nostru și-a propus să utilizeze date empirice colectate în timpul alegerilor prezidențiale din România din 2019 (atât prin design experimental cât și prin netnografie), cu scopul de a contribui la o mai bună înțelegere a peisajului mediatic online actual din România și de a explora diferitele efecte ale expunerii la știri false asupra audiențelor construite la nivelul platformelor media digitale.

OBIECTIVELE DE CERCETARE

Având în vedere natura complexă a consumului media contemporan, în care indivizii sunt expuși la multiple surse media, echipa de proiect a fost interesată să evalueze efectele pe care le are mediul/ canalul prin care este recepționat conținutul asupra încrederii publicului în media (și în special în social media) și asupra formării atitudinilor și comportamentelor politice.


În plus, un alt obiectiv asumat de proiect a fost explorarea modului în care diverse forme de știri false părtinitoare din punct de vedere politic pot favoriza, pe de o parte, lipsa de încredere în mass-media/ social media și, pe de altă parte, sentimente de ineficacitate, alienare, cinism etc. față de candidații politici.


Mai mult, pornind de la premisa că, în esența sa, “problema știrilor false” se referă la economia emoțiilor (adică la modul în care emoțiile sunt folosite pentru a genera atenția, implicarea și dorința publicului de a împărtăși conținutul), ne-am dorit să investigăm modul în care emoțiile specifice potențate de expunerea la informații înșelătoare se corelează cu tendința ulterioară a indivizilor de a disemina știrea pe platformele sociale utilizate de ei (adică efectul de viralizare).

REZULTATELE CERCETĂRII

Scopul inițial asumat de proiect a fost însă profund afectat de contextul social marcat de instalarea pandemiei de COVID-19 și, odată cu ea, de circulația masivă (cu precădere în mediul online) a diferitelor informații înșelătoare (și, adesea, chiar false) și/ sau a teoriilor cu caracter conspiraționist privind virusul SARS-COV-2, eradicarea sa prin instituirea obligativității unor măsuri restrictive la nivelul întregii populații (precum: purtarea măștii, păstrarea distanței, dezinfectarea mâinilor și a suprafețelor), vaccinarea, efectele bolii pe termen lung etc.


În acest context, design-ul experiemental inițial a fost redefinit astfel încât să răspundă mai bine situației curente și preocupărilor noastre de a realiza o cercetare pe un subiect care a acaparat atenția tuturor – știrile false din jurul pandemiei, viralizarea lor și efectele acestora asupra respectării măsurilor de protecție, a vaccinării, a încrederii în media (tradiționale și online) și a încercărilor de eradicare a virului și de surmontare a pandemiei. Scopul primordial a fost acela de a obține rezultate empirice, pe baza cărora să putem formula recomandări menite să stimuleze răspunsuri publice mai bune la criza actuală din România.


Am considerat că este esențial să înțelegem problematica complexă ridicată de prezența sporită a știrilor false (și, mai larg, a fenomenului dezinformării) cu privire la situația pandemică, pentru a oferi soluții bazate pe dovezi pentru actorii-cheie care au fost și sunt în măsură să elaboreze sau să pună în aplicare măsuri pentru a aborda pericolele reprezentate de informațiile potențial dăunătoare care circulă online și care descurajează oamenii să respecte regulile și să promoveze un comportament responsabil din punct de vedere social.Noile obiectivele avute în vedere au fost îndeplinite cu succes, iar indicatorii asumați prin proiect au fost atinși și chiar depășiți. Menționăm, în acest sens, publicarea mai multor lucrări în jurnale de specialitate, dintre care două articole apărute în reviste cu factor de impact – unul în Journal of Applied Communication Research (IF= 2.855) și celălalt în Kybernets (IF= 2.235).

CALENDAR

May 2025
M T W T F S S
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
« Feb    

Patterns of Europeanization in Central and Eastern Europe – Jean Monnet European Module 2016 – 2019

  • Masa rotundă „Information Ecosystem and Troubled Democracy”, 20.02.2025
  • Eveniment
  • Masă rotundă
  • Eveniment
  • Masă rotundă

RSS STIRI

  • Studenții Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA) sărbătoresc Ziua Europei prin proiecte și evenimente europene 9 May 2025
    Studenții de la programul de studii “Comunicare și Media Emergente” au lansat, în cadrul cursului „Digital Content Production”, o serie de proiecte dedicate cunoașterii Uniunii Europene, valorilor europene și programelor dedicate tinerilor. The post Studenții Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA) sărbătoresc Ziua Europei prin proiecte și evenimente europene appeared first on SNSPA.
  • Seara masteratelor la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA) 9 May 2025
    Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA) organizează marți, 27 mai 2025, "Seara Masteratelor", eveniment destinat studenţilor şi absolvenţilor interesaţi să-şi continue studiile cu un program de masterat în domeniul relațiilor internaționale sau al științelor politice. The post Seara masteratelor la Departamentul de Relații Internaționale și Integrare Europeană (SNSPA) appeared first on SNSPA.
  • SNSPA sărbătorește Ziua Europei 8 May 2025
    Anul acesta marcăm 75 de ani de unitate, stabilitate și solidaritate – valori așezate pentru prima dată în centrul construcției europene prin Declarația Schuman, la 9 mai 1950. The post SNSPA sărbătorește Ziua Europei appeared first on SNSPA.
  • Stagiile Schuman la Parlamentul European 8 May 2025
    Stagiile Schuman sunt plătite și au loc într-unul din locurile oficiale de desfășurare a activității Parlamentului European - Bruxelles, Luxemburg și Strasbourg - sau în birourile de legătură ale Parlamentului din statele membre. The post Stagiile Schuman la Parlamentul European appeared first on SNSPA.
  • “International Week 2025” la Facultatea de Management (SNSPA) 8 May 2025
    În perioada 12–16 mai 2025, Facultatea de Management, în parteneriat cu Direcția de Școlaritate pentru Studenți Străini, organizează a doua ediție a “International Week”. The post “International Week 2025” la Facultatea de Management (SNSPA) appeared first on SNSPA.
Proudly powered by WordPress | Theme: hill-shop by gravitymaster97