DESCRIEREA PROIECTULUI DE CERCETARE
O echipă de cercetători din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative și Central European University au obținut finanțare pentru un proiect CIVICA – The European University of Social Sciences în cadrul unei inițiative de a investiga atitudini răspândite în mediul online despre subiecte critice. Astfel a luat naștere studiul pilot privind cartografierea atitudinilor față de vaccinarea Covid-19 în comunitățile online, care răspunde la zona de cercetare dedicată tehnologiilor bazate pe date pentru științe sociale.
Proiectul care se desfășoară din martie până în septembrie 2022 și-a propus să identifice cele mai populare narațiuni din social media în legătură cu vaccinarea COVID-19 în România și Ungaria de dinaintea izbucnirii războiului din Ucraina și să evalueze atitudinile exprimate de utilizatori. Pentru a atinge acest obiectiv, echipa va formula o metodologie complexă care să ofere un model de utilizare a inovației tehnologice în cercetări sociale.
Scopul studiului nostru pilot este de a crea, testa și valida un cadru metodologic scalabil, interdisciplinar, cu metode mixte de cartografiere și analiză a conversației publice privind vaccinurile și vaccinarea COVID-19 pe Facebook în proiecte de cercetare transnaționale, cu un accent deosebit pe narațiunile de dezinformare. Astfel, echipa va oferi noi metode de a analiza discursul public din social media.
În cuvintele Alinei Bârgăoanu, decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice SNSPA, “sperăm că această metodologie va oferi un bun punct de întâlnire pentru diferite discipline, cum ar fi comunicarea și data science și, astfel, va crește înțelegerea mega-schimbărilor care au loc în ecosistemele noastre informaționale.”